Doorgaan naar inhoud

Godel

mathematische waarheid en logische paradoxen

Godel - G. Guerrerio
Linnen band met stofomslag

Koop Tweedehands

Niet tweedehands beschikbaar.

Houd me op de hoogte!

Ontvang een e-mailbericht zodra dit boek weer tweedehands leverbaar is.

Koop NieuwWeb only

Niet nieuw beschikbaar.

Boek 8 uit de serie De Wetenschappelijke Biografie

Omschrijving

Logische paradoxen en mathematische waarheden

De wiskundige Kurt Gödel werd wereldberoemd dankzij zijn 'onbeslisbaarheidsstelling', waarin hij bewees dat binnen een formeel systeem vragen kunnen bestaan die - binnen dat formele systeem - niet bewijsbaar waar en ook niet bewijsbaar onwaar zijn. Daarmee verwees hij de theorie dat de wiskunde een afgesloten systeem is naar het rijk der fabelen.

Wenen was aan het begin van de twintigste eeuw het middelpunt van Europa. Iedereen die getuige wilde zijn van de vernieuwingen op het gebied van de beeldende kunst, de wetenschap en de filosofie trok naar de Oostenrijke hoofdstad. Zo ook Kurt Gödel. In 1923 schreef hij zich in aan de universiteit, waar hij college kreeg van de grootste wiskundigen van zijn tijd. Toen, in 1933, Hitler aan de macht kwam in Duitsland en ook Oostenrijk in de greep raakte van het nationaal-socialisme, had Gödel zijn 'onbeslisbaarheidsstelling' al gepubliceerd. Hij trok zich weinig aan van de politieke ontwikkelingen, tot één van zijn vroegere docenten werd vermoord door een nationaal-socialistische student.

In een rijk geïllustreerd overzichtswerk gaat de logicus Gianbruno Guerrerio dieper in op leven en werk van een van de grootste wetenschappers van de vorige eeuw.




Recensies

Gemiddelde waardering

Nog geen beoordelingen

Plaats een beoordeling

Recensies van onze lezers

Beoordeel dit boek als eerste!

Om een recensie te schrijven moet je zijn.