Go to top
Voor boeken altijd eerst naar De Slegte

Alle vestigingen

Alle vestigingen
Hallo witte mensen - Anousha Nzume

Specificaties

 • Auteur:
 • Uitgever:
  AUP Algemeen
 • ISBN:
  9789462984141
 • Bindwijze:
  Paperback
 • Afmetingen:
  13,5 x 21,1 x 1,4 cm
 • Gewicht:
  206 gram
 • Rubriek:
 • Druk:
  1
 • Publicatiedatum:
  mrt 2017

Hallo witte mensen

Anousha Nzume

Beoordeel dit boek ook!
Paperback   Nieuw vanaf € 16,99.

Omschrijving

"In dit boek wil ik graag uitleggen hoe je als wit persoon je privilege kunt erkennen en hoe je door dat te begrijpen hopelijk ook racisme in de samenleving kunt inzien en aanvechten." - Anousha Nzume

Of we nu willen of niet, in Nederland leven we in een witte wereld. Eeuwenlang was 'wit' bepalend voor de maatschappelijke en culturele status quo. Maar sinds de hernieuwde Zwarte Piet-discussie lijkt 'wit' onder druk te staan als nooit tevoren.

‘Hallo witte mensen’ is een handleiding voor het leven in deze veranderende wereld. Vragen als: 'Waarom weer dat gezeur over Zwarte Piet?' 'Dan is blanke vla zeker ook racistisch?' 'Hoe zit het nou met het n-woord?' 'Iemand een tropische verrassing noemen is toch juist een compliment?', en: 'Waarom ga je niet terug naar je eigen land?', worden in dit boek beantwoord.

Aan de hand van persoonlijke anekdotes, wetenschappelijke publicaties ('in jip-en-janneketaal') en gesprekken met ervaringsdeskundigen, helpt Anousha Nzume witte mensen om te gaan met hun witte fragiliteit tussen de steeds mondiger wordende niet-witte mensen. En niet-witte mensen hoe om te gaan met de defensieve houding van witte mensen zodra hun privilege ter discussie staat. Dit alles brengt zij met liefde, compassie en geduld.

“‘Hallo witte mensen' van Anousha Nzume is een belangrijk boek dat Nzume met de broodnodige ironie en distantie heeft opgeschreven. Ook voor mensen die van mening zijn dat ze niet wit zijn. Nzume laat zien dat het erkennen van het leed van de ander pas kan beginnen als lijden niet langer een competitie is. Zelfs als je het niet met alles eens bent wat ze poneert begin je geleidelijk aan steeds meer van Nzume te houden. 'Hallo witte mensen' is een poging tot dialoog die de lezer niet naast zich neer kan leggen.”
- Arnon Grunberg

“Dit boek bewijst dat je als witte man/vrouw soms gewoon even je mond moet houden. Dat het louterend werkt om te luisteren en jezelf eens radicaal tegen het licht te houden. Wondjes en littekens op de ziel gegarandeerd. Het werd tijd! ”
- Eric Corton

Dit boek maakt veel zichtbaar wat voor velen onzichtbaar is. Voelbaar en herkenbaar. ”
- Humberto Tan

“Een boek om te hebben en een stem om stil van te worden. ”
- Simone van Saarloos

Alleen Anousha kan witte Nederlanders met liefde en humor een meedogenloze spiegel voorhouden over hun privileges, hun macht en de ongelijkheid die dat veroorzaakt. 'Hallo, witte mensen' is dé toegankelijke gids om racisme te begrijpen. ”
- Seada Nourhussen

“Aangezien wij 'witte mensen' (in tegenstelling tot 'zwarte') niet gewend zijn om met zijn allen over één kam geschoren te worden, zal het lezen van dit boek in het begin misschien een beetje pijn doen. Toch zou ik met name alle witte lezers willen vragen vooral door te lezen in dit boek van Anousha Nzume, want het zal je een boel inzichten geven die hopelijk leiden tot een gelijkwaardigere samenleving met meer begrip voor elkaar. ”
- Tanja Jess

Volledige beschrijving

Verkrijgbaar als Tweedehands

Vestiging
Conditie
Voorraad
Prijs
Laatste exemplaar reeds verkocht.

Verkrijgbaar als NieuwWeb only

Vestiging
Beschikbaarheid
Prijs
Centraal Magazijn
Levertijd: 2-3 werkdagen
€ 16,99
Levertijd: 2-3 werkdagen

Beoordeling

4 van 5 sterren

Gebaseerd op 1 beoordeling.

Recensies

 • Hallo witte mensen

  Hallo Witte Mensen. Het kostte me wat moeite om dit boek met open vizier te lezen, omdat er voelt alsof iemand me vertelt dat ik dingen krijg die ik niet verdiend heb ("wit privilege"). Liever zie ik onrecht aangekaart als mensen onrecht wordt aangedaan, dan dat iets een privilege wordt genoemd als iemand iets niet wordt aangedaan of iemand ergens geen last of benul van heeft (what's next, extravert privilege?). Dat gezegd hebbende: dit is een boekje dat vlot leest, informatief is, en dat vele ogen kan openen (ook die van mij). Door het conciese karakter wat kort door de bocht, maar juist wel toegankelijk. Voor meer diepgravende teksten staan er bronnen en doorverwijzingen na elk hoofdstuk, mocht dit boekje onbevredigend blijven.
  Recensie door Peter Stam
  18-dec-2017

Schrijf een recensie:

Velden met een * zijn verplicht