Doorgaan naar inhoud

Land van Lafaards?

een geschiedenis van angst in Nederland

Land van Lafaards? - P. Giesen
Paperback
Tweedehands vanaf 10,00

Koop Tweedehands

Amsterdam (Nederland)
Conditie: Goed Boek (en eventueel omslag) in goede staat, mogelijk kleine foutjes of gebruikssporen
1 st.
10,00
Levertijd: 1-2 werkdagen

Koop Nieuw

Niet nieuw beschikbaar.

Omschrijving

Een geschiedenis van de angst in Nederland

We zijn bang, maar zijn we banger dan vroeger?
In 'Land van lafaards? laat Peter Giesen zien dat 'de angst van nu'voor bijvoorbeeld terrorisme, niet groter is dan ooit.
Nederlanders waren vroeger ook bang: voor de Russen, de kernbom, het verlies van Nederlands-Indië. zelfs voor zedenverwildering als gevolg van de duivelse invloed van bioscoop en dancing werd gevreesd! Volgens Giesen is er ook geen reden om banger te zijn dan vroeger. Zo is de dreiging van terrorisme zeker niet groter dan het gevaar voor een nucleaire oorlog. Toch zijn de Nederlanders angstiger dan voorheen. Ze hunkeren naar veiligheid, omdat ze de innerlijke zekerheden van geloof, gemeenschap en ideologie hebben opgegeven.

Land van lafaards? is behalve een geschiedenis van de angst, óók een geschiedenis van het 20ste eeuwse Nederland. Dat is vaak beschreven als een vreedzaam, maar slap en bang landje. Volgens Giesen is dat slechs een halve waarheid, gebaseerd op weinig heldhaftige episodes als de Duitse bezetting en Srebrenica. Maar Nederland kende ook daadkrachtige perioden: het trad keihard op tegen antidemocratische stromingen als het fascisme en het comunisme. In Indië ging Nederland ongekend en agressief tekeer, bij vlagen zelfs met genocidale trekjes.

Een verfrissend historisch perspectief!




Recensies

Gemiddelde waardering

Nog geen beoordelingen

Plaats een beoordeling

Recensies van onze lezers

Beoordeel dit boek als eerste!

Om een recensie te schrijven moet je zijn.