Go to top
Voor boeken altijd eerst naar De Slegte

De Slegte Leiden

Leiden

Libris Literatuurprijs 2019 naar Rob van Essen met “De goede zoon”

De Libris Literatuurprijs 2019 is naar Rob van Essen gegaan voor zijn boek "De goede zoon". De prijs voor de beste Nederlandstalige roman ontving Van Essen volgens de jury om zijn "sprankelend werk."

"Het intrigeert, amuseert en zet aan tot denken over onszelf en de wereld om ons heen. Met al zijn bizarre invallen, groteske wendingen, lijnen en lagen laat van Essens meesterwerk ons zien en voelen wat het betekent om te leven in deze tijd, met zijn overdaad aan vrije tijd en luxe, met zijn robots en computers, een tijd waarin alles en iedereen constant in de gaten wordt gehouden en waar nodig van bovenaf gecorrigeerd,” aldus de jury van de Libris Literatuurprijs.

"De goede zoon" speelt zich af in een wereld waar het basisinkomen heeft gezorgd voor lethargie en stijgend museumbezoek. In deze omgeving reizen twee mannen af naar het zuiden met een geheime opdracht. De een kent het echte doel van de reis. De ander heeft net zijn moeder begraven. Samen gaan ze op zoek naar verlossing en vergetelheid, bijgestaan door ironische robots en praatgrage zelfrijdende auto’s. De goede zoon is niet alleen een meeslepend verslag van een tocht door een labyrint vol vreemde gebeurtenissen, maar ook een verrassend autobiografische roman over een zoon die de balans opmaakt na de dood van zijn moeder.

Bekijk de winnende roman van Rob van Essen en de genomineerden voor de Libris Literatuurpijs 2019