Go to top
Voor boeken altijd eerst naar De Slegte

De Slegte Leuven

Leuven

De Slegte ontdekt onbekend toneelwerk van Paul van Ostaijen

Persbericht – Boekhandel de Slegte – 1 december 2016

Elf bladzijden telt het manuscript met onbekend toneelwerk van Paul van Ostaijen dat het antiquariaat boven water haalde. De vondst is opmerkelijk. Sinds het verschijnen van het vierdelige Verzameld Werk in de jaren vijftig werd er geen ander onbekend literair werk van Van Ostaijen meer gevonden. Bovendien was tot op heden niet geweten dat ‘Zot Polleken’ zich ook aan toneelwerk heeft gewaagd.

Bekijk de flyer

Het toneelstuk is niet meer volledig bewaard, ook een titel wordt nergens vermeld, maar de vier bewaard gebleven bedrijven in het typische handschrift van de dichter laten geen ruimte voor twijfel: dit is vintage van Ostaijen. Net zoals in zijn baanbrekende grotesken gaat ook in dit stuk de logica op de schop. Personages als de bankier, de vrouw, enkele heren en de dichter spelen hun rol, waarna er door een vijfstemmig koor commentaar geleverd wordt op het gebeuren. Tussendoor levert van Ostaijen de nodige regieaanwijzingen.


Gelegenheidstentoonstelling

“Onbekend cultureel erfgoed van dit niveau willen we graag aan iedereen tonen” stelt antiquaar Kris Landuyt die het handschrift in een privé verzameling ontdekte, “daarom zetten we een kleine gelegenheidstentoonstelling op in onze boekhandel. Wie wil kan het stuk zelf komen uitspellen.” De tentoonstelling is vrij toegankelijk tijdens de openingsuren vanaf donderdag 1 december t.e.m. zondag 18 december.

100 jaar Music Hall

De vondst kwam er niet toevallig: de viering eerder dit jaar van 100 jaar Music Hall, van Ostaijens debuut, kreeg veel weerklank. Tijdens de tentoonstelling, opgezet in samenwerking met het Paul van Ostaijengenootschap en de Vereniging voor Antwerpse Bibliofielen, werd ook een zoektocht naar het verloren handschrift van de bundel gelanceerd. Dat handschrift is nog steeds niet gevonden, maar wie weet komt het nu alsnog te voorschijn. Mogelijk interessante handschriften, boeken of foto’s kunnen nog steeds aangemeld worden via gezocht@deslegte.be

Bekijk hier het interview met Kris Landuyt en het gesprek in Culture Club op Canvas over de ontdekking van het manuscript van Van Ostaijen. 

Stemmenspel

Het radioprogramma Bar du Matin maakte op 11 december speciaal voor deze gelegenheid een stemmenspel van een deel van het toneelstuk. Luister naar het fragment van het stemmenspel Paul van Ostaijen, van 2:48:24 tot 2:55:02 minuten.