Doorgaan naar inhoud

Midden in de Revolutie

Petrograd, 1917

Midden in de Revolutie - Helen Rappaport
Hardback
Vanaf 12,50

Koop Tweedehands

Laatste exemplaar reeds verkocht.

Koop Voordeelboek

Gent
Voldoende
32,99  12,50
Leiden
4 st.
32,99  12,50
Amsterdam
1 st.
32,99  12,50
Levertijd: 1-2 werkdagen

Omschrijving

De ontbranding van de Russische revolutie, terug naar Petrograd 1917


In 2017 is het honderd jaar geleden dat de Russische Revolutie losbarstte. Helen Rappaport beschrijft de voorgeschiedenis en de plotselinge ontbranding van de Revolutie aan de hand van brieven en dagboekfragmenten van buitenlanders die zich op het verkeerde moment op de verkeerde plaats bevonden, maar daardoor wel getuige waren van een van de meest ingrijpende gebeurtenissen van de 20ste eeuw.

Van de eerste opstand in februari 1917 tot aan Lenins bolsjewistische coup in oktober was het chaos in Petrograd. Britten, Fransen, Amerikanen en andere buitenlanders vulden de hotels, clubs, bars en ambassades in en rond de chique Nevski Prospekt, het hart van het ‘rode gekkenhuis’. Veel van het meest dramatische oproer vond plaats in de buurt van deze straat. Buitenlandse diplomaten, militair attachés en hun echtgenotes, gouvernantes, journalisten, zakenmannen, bankiers, verpleegsters en expatsocialisten zagen het met eigen ogen gebeuren, voor hun voordeur.

In hun dagboeken en brieven aan het thuisfront gaven zij, ieder vanuit zijn of haar eigen perspectief, levendige beschrijvingen van wat zij om zich heen zagen. Onder hen bijvoorbeeld de Engelse verpleegster die de Titanic overleefde en vervolgens in Petrograd terechtkwam en de zwarte bediende van de Amerikaanse ambassadeur die net vanuit het Amerikaanse Zuiden was aangekomen. Ook aanwezig was Emmeline Pankhurst, de leidster van de Engelse suffragettes. Zij was in Petrograd om het onverwoestbare Vrouwen Doodsbataljon van Maria Bochkareva te ontmoeten. Hun verhalen illustreren Rappaports unieke, meeslepende en belangrijke boek.

De pers over De gezusters Romanov


‘Helen Rappaport schreef een schitterend boek over hen.’***** Het Parool


‘Biografe Helen Rappaport schetst in haar boek De gezusters Romanov een prachtig beeld van hun geprivilegieerde leven.’ Margriet

‘De Britse historica schreef verschillende bestsellers over de Russische geschiedenis. Ook haar nieuwe boek is heerlijk om te lezen.’ NRC Handelsblad

Helen Rappaport is historica met als specialisatie de moderne Russische geschiedenis, met een passie voor de tijd voorafgaand aan de Eerste Wereldoorlog. Eerdere boeken van haar hand gingen over Stalin, de Krimoorlog, de Romanovs en Lenin.
Recensies

Gemiddelde waardering

Nog geen beoordelingen

Plaats een beoordeling

Recensies van onze lezers

Beoordeel dit boek als eerste!

Om een recensie te schrijven moet je zijn.