Doorgaan naar inhoud

Rede en religie

een verkenning

Rede en religie - Michiel Leezenberg
Paperback
Tweedehands vanaf 12,50. Nieuw vanaf 19,90

Koop Tweedehands

Gent (België)
Conditie: Goed Boek (en eventueel omslag) in goede staat, mogelijk kleine foutjes of gebruikssporen
1 st.
12,50
Leuven (België)
Conditie: Goed Boek (en eventueel omslag) in goede staat, mogelijk kleine foutjes of gebruikssporen
1 st.
12,50
Levertijd: 2-3 werkdagen

Koop Nieuw

Centraal Magazijn
19,90
Levertijd: 2-3 werkdagen

Eén van de boeken uit de serie Denkers over religie

Omschrijving

EINDEXAMENCAHIER FILOSOFIE VWO 2008-2011

DENKERS OVER RELIGIE

De verhouding tussen redelijk denken en religious leven en beleven blijft de gemoederen bezighouden. Vaak staan bijvoorbeeld de uitspraken van de empirische wetenschappen op gespannen voet met religieuze dogmas. Maar ook op politiek gebied strijden religieuze en seculiere visies om voorrang. Mag religie in het publieke leven ook een rol spelen en zo ja, op welke manier?

Dit boek geeft een kritische inleiding op de filosofische begrippen die centraal staan in discussies over deze thematiek. Het gaat niet alleen in op de hedendaagse discussie, maar ook op de historische ontwikkeling ervan. Achtereenvolgens komen kentheoretische, ethische en sociaal-politieke aspecten aan de orde. Het eerste aspect betreft onder meer de verhouding tussen wetenschappelijke kennis en religieuze openbaring en de status van godsbewijzen. Het tweede heeft betrekking op de rol die religieuze ervaring en wetenschappelijke kennis spelen als bronnen van zingeving. Het derde gaat vooral over vragen ten aanzien van secularisering (ontkerkelijking) en secularisme (scheiding van kerk en staat). De nadruk ligt op de grote monothe ische religies, maar ook andere religieuze tradities passeren de revue, zoels boeddhisme, hindoe e en confucianisme.
Aansluitend biedt dit boek een bloemlezing van klassieke teksten van Anselmus, Aboe Nasr al-Farabi, John Locke, Immanuel Kant, ile Durkheim, Charles Taylor en Michel Foucault.

Dit boek is bestemd voor iedereen met een filosofische belangstelling voor het thema rede en religie. Het boek is tevens examencahier voor het centraal schriftelijk examen filosofie op het vwo. Het thema geldt voor de examenjaren 2008,2009 en 2010.

Michiel Leezenberg is als universitair docent verbonden aan de Afdeling Wijsbegeerte van de Universiteit van Amsterdam. Eerder verschenen van zijn hand Islamitische filosofie. Een geschiedenis (bekroond met de Socrateswisselbeker voor het beste Nederlandstalige filosofieboek van 2001), Wetenschapsfilosofie voor geesteswetenschappen (met Gerard de Vries) en De vloel van Oedipus. Taal, democratie en geweld in de Griekse tragedie.


Specificaties



Recensies

Gemiddelde waardering

Nog geen beoordelingen

Plaats een beoordeling

Recensies van onze lezers

Beoordeel dit boek als eerste!

Om een recensie te schrijven moet je zijn.