Doorgaan naar inhoud

Slavinnen van God

kinderhandel in Nederland

Slavinnen van God - N. Makdoembaks
Paperback
Nieuw vanaf 26,50

Koop Tweedehands

Niet tweedehands beschikbaar.

Koop NieuwWeb only

Centraal Magazijn
26,50
Levertijd: 7-10 werkdagen

Omschrijving

Sinds de jaren tachtig hebben georganiseerde criminele organisaties steeds meer grip gekregen op Amsterdam Zuidoost. De explosie van gewapend geweld in 2009 is direct gerelateerd aan die infiltratie van verschillende sectoren van de samenleving in wijken als de Bijlmer. Maar ook schokkende uitwassen als kinderprostitutie komen veelvuldig voor op plekken waar de betrokken overheidsinstanties moeilijk zicht op kunnen krijgen. Onder meer maken de criminelen misbruik van de religieuze overtuigingen van de legale en illegale inwoners van Amsterdam Zuidoost. Een deel van de talloze migrantenkerken die er te vinden zijn laat zich, al dan niet moedwillig, in met fraude, mensen- en kinderhandel en prostitutie.

In Slavinnen van God doet voormalig huisarts, onderzoeker en publicist Nizaar Makdoembaks uit de doeken hoe (kinder-)prostitutienetwerken zich in de Bijlmer kunnen handhaven met behulp van deze “kerken”, corrupte (politie-)ambtenaren en het slechte bereik van instanties als de GGD onder de bewoners. Hij verhaalt van schokkende confrontaties met tienerprostituees in (illegale) buurtcafés die tegelijk dienst doen als clandestien bordeel. Hij laat zien hoe Nigeriaanse meisjes middels religieuze indoctrinatie (voodoopraktijken) in de prostitutie terechtkomen; hoe Bhagwankinderen jarenlang misbruikt werden; hoe de strenge regels van de Jehova’s getuigen tot onnodige sterfgevallen leiden; hoe de streng gehanteerde taboes van sommige kerken misbruikt worden om een schijn van eerbaarheid op te houden, terwijl achter de schermen loverboys en -girls minderjarige en jongvolwassen meisjes gevangen houden in de prostitutie. Ook schetst Makdoembaks de gevolgen van deze misstanden voor de leefbaarheid en volksgezondheid in het stadsdeel.

Dit boek dient niet gezien te worden als een kruistocht tegen migrantenkerken, waarvan het merendeel juist goed werk doet en mensen bereikt die verder vooral buiten de samenleving staan. Wel wil het aankaarten wat onder de stortvloed aan aandacht voor symptomen – schietpartijen en andere incidenten – van overheid en media systematisch onderbelicht blijft.
Het boek bevat een indringend pleidooi voor snelle en adequate regulering van de religieuze sector om de uitwassen uit te bannen en om, vermits ook de politie, het infectieziektebeleid van de GGD en de onderzoeksmethoden van de overheid grondig gereviseerd worden, tot een doeltreffender aanpak te komen van de problemen die onder invloed van de georganiseerde misdaad ontstaan. Meer dan welke instantie ook staan migrantenkerken in contact met de (illegale) bevolking van Amsterdam Zuidoost. Hier kan de strijd tegen kinderprostitutie, de opmars van hiv en de gewelddadige drugs- en mensenhandel een krachtige nieuwe start maken.




Recensies

Gemiddelde waardering

Nog geen beoordelingen

Plaats een beoordeling

Recensies van onze lezers

Beoordeel dit boek als eerste!

Om een recensie te schrijven moet je zijn.