Go to top
Voor boeken altijd eerst naar De Slegte

Alle vestigingen

Alle vestigingen

L.H. Wiener

Wiener debuteerde met verhalen in Tirade in 1966 met Mijne heren. In 1967 verscheen zijn eerste verhalenbundel, Seizoenarbeid, die al direct tot commotie leidde. De houder van een strandpaviljoen in Zandvoort, die zich in een van die verhalen geportretteerd meende te zien op een wijze die niet strookte met zijn zelfbeeld, eiste dat het werk uit de handel werd genomen. In een herdruk werd diens naam gewijzigd in die van de schrijver, "Wiener". Enige publiciteit leverde dit Wiener wel op, maar weinig extra verkopen. De herdruk belandde in de uitverkoop en een roman, Zwarte Vrijdag (1967), die hierop volgde, werd door de kritiek genegeerd, een lot dat gedeeld werd met Wieners verhalenbundels daarna: Duivels jagen (1968) en Man met ervaring (1972).

Intussen bleef Wiener schrijven. Zijn verhalen, op een recept van ironie, zelfspot en cynisme verschenen voornamelijk in Tirade en vanaf 1980 in De Tweede Ronde, de literaire tijdschriften van Van Oorschot. Zij werden van tijd tot tijd gebundeld; de kwaliteit werd beoordeeld als wisselend. Het werk kreeg, hoewel bewonderaars Wiener bleven volgen, weinig of geen aandacht in de pers. Het duurde ruim dertig jaar voordat hem enige erkenning te beurt viel: zijn tweede roman Nestor (2002) werd in 2003 bekroond met de F.Bordewijk-prijs. Dat was aanleiding tot een inhaalslag. In 2003-04 verschenen in twee delen zijn verzamelde verhalen, die in de pers in het algemeen gunstig werden besproken. Een Vlaams tijdschrift schreef naar aanleiding van het verschijnen van het eerste deel: "Een groot schrijver, zowel stilistisch als thematisch, die dringend naar waarde geschat dient te worden."

De verering van Quirina T. was genomineerd voor de Libris literatuurprijs 2007. In 2015 werd Wiener 70 en kreeg het liber amicorum LHW70 aangeboden. Enige maanden later werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, mogelijk mede naar aanleiding van de Brief aan de koning van zijn stadgenoot en collega P.F. Thom├ęse uit 2014.

Bron: Wikipedia

Algemene informatie

Overzicht boeken L.H. Wiener