Go to top
Voor boeken altijd eerst naar De Slegte

Lydia Rood

Lydia Rood studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht. Haar eerste jeugdroman, Een geheim pad naar gisteren, verscheen in 1982. Dit verhaal schreef ze zomaar voor de lol en op aanraden van haar broer Niels is ze ermee naar een uitgever gestapt. Na haar afstuderen in 1984 werkte ze van 1985 tot en met 1991 als eindredacteur "Binnenland" bij de Volkskrant, hier kon ze haar enorme nieuwsgierigheid naar het 'echte leven' enigszins bevredigen. In 1991 koos Lydia Rood definitief voor het schrijverschap, maar ze schrijft daarnaast nog wel columns. Lydia Rood studeerde eveneens Spaanse taal en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en behaalde in 1988 haar doctoraaldiploma.

In 1990 won ze de Vlag & Wimpel voor haar boek Maanzaad, tevens heeft ze in 1994 een Zilveren Griffel voor de jeugdroman Een mond vol dons gewonnen. Datzelfde jaar werd het boek Het ware verhaal van Marietje Appelgat en haar vieze vrienden getipt door de Kinderjury. Anansi's web verscheen in 2006 opnieuw als Dans om het zwarte goud en werd eervol vermeld door de Zoen-jury en bekroond met de Jenny Smelik-prijs van IBBY. Enkele van haar thrillers, onder meer Koningswater dat zij met haar broer Niels schreef onder de naam Rood & Rood, werden genomineerd voor de Gouden Strop.

In 2007 schreef ze het kinderboekenweekgeschenk Kaloeha Dzong, geïllustreerd door Kees de Boer. De jeugdboeken van Lydia Rood verschijnen bij uitgeverij Leopold, haar boeken voor volwassenen bij uitgeverij Prometheus.

Rood zit in het Comité van Aanbeveling van het Nederlands Sociaal Forum.

Bron: Wikipedia

Algemene informatie

Overzicht boeken Lydia Rood