Doorgaan naar inhoud

Boter bij de vis

landbouw en voeding tijdens de Eerste Wereldoorlog

Boter bij de vis - Brecht Demasure
Paperback
Tweedehands vanaf 12,50

Koop Tweedehands

Antwerpen (België)
Conditie: Goed Boek (en eventueel omslag) in goede staat, mogelijk kleine foutjes of gebruikssporen
1 st.
12,50
Levertijd: 2-3 werkdagen

Koop Nieuw

Niet nieuw beschikbaar.

Omschrijving

De Eerste Wereldoorlog zette het land volledig op z'n kop. Alle aspecten van het leven werden beïnvloed door de jarenlange strijd. Zo viel al bij het begin van de oorlog de import en export van levensmiddelen stil. De beschikbare voedselvoorraden slonken zienderogen en wat er nog restte, werd vaak opgevorderd door de Duitse bezetter.

Ook in de landbouwsector ging het slecht: de nodige grondstoffen ontbraken, vee en paarden werden opgeëist. Bovendien was er door de bezetting van de zeehavens van visserij weinig sprake. De hele oorlog lang heerste er voedselcrisis. Maar de bevolking was creatief: ze organiseerden openbare soepbedelingen of gebruikten stadsparkjes als moestuin. Alle middelen waren goed om de honger te bestrijden. Ook de zwarte markt floreerde. En sommige landbouwers en handelaars boekten opmerkelijke winsten.

Dit boek bestudeert de impact van de Grote Oorlog op de landbouwsector en de voedselbevoorrading. Op basis van dagboeken, kranten, aanplakbrieven en contemporaine literatuur wordt een beeld geschetst van de situatie in bezet en onbezet gebied, zowel tijdens als vlak na de oorlog. Het boek is een initiatief van het Centrum Agrarische Geschiedenis.

Auteur Brecht Demasure woont in Ingelmunster, is historicus en als projectmedewerker sinds 2009 verbonden aan het Centrum Agrarische geschiedenis, het erkend expertisecentrum voor het erfgoed van landbouw, platteland en voeding. Coördineerde voor CAG het project Landbouw, voeding en WOI dat in dit boek resulteerde. Zijn onderzoeksinteresses gaan uit naar regionale geschiedenis in West-Vlaanderen en landbouwgeschiedenis, waarover hij al diverse artikels en boeken publiceerde.




Recensies

Gemiddelde waardering

Nog geen beoordelingen

Plaats een beoordeling

Recensies van onze lezers

Beoordeel dit boek als eerste!

Om een recensie te schrijven moet je zijn.