Go to top
Voor boeken altijd eerst naar De Slegte

Alle vestigingen

Alle vestigingen
De kunst van het kijken - Patrick de Rynck

Specificaties

De kunst van het kijken

Iconografie van de Europese schilderkunst 14e-18de eeuw

Patrick de Rynck

Beoordeel dit boek ook!
Softcover  Tweedehands vanaf € 25,00.

Eén van de boeken uit de serie De kunst van het kijken.

Omschrijving

Vandaag weten we vaak niet meer hoe we naar de oude meesters moeten kijken. Veel details ontgaan ons.

De beeldcultuur van vandaag is zo verblindend dat we geen oog meer hebben voor de beeldcultuur van enkele eeuwen terug. Europa heeft honderden meesters voortgebracht die hun omgeving, hun cultuur, hun geschiedenis verbeeld hebben met penseel en verf. Als we vandaag naar hun werk kijken, weten we vaak niet hoe we ernaar moeten kijken. Vele details ontgaan ons, de symboliek van bepaalde voorwerpen kennen we niet, wat de kunstenaar heeft willen vertellen is ons niet altijd duidelijk.

Patrick De Rynck leidt de lezer langs 180 werken uit vijf eeuwen Europese schilderkunst. Van elk schilderij beschrijft hij bondig het onderwerp om daarna stil te staan bij de compositie, bij details, ogenschijnlijk onbelangrijk maar van primordiaal belang om het werk te begrijpen, bij technische snufjes die de schilder hanteerde om illusies te wekken of gewoon om de werkelijkheid zo dicht mogelijk te benaderen. Na het eerder verschenen Verborgen verhalen (over de Nederlandse en Vlaamse schilderkunst) wordt ook deze publicatie een handboek voor al wie een museum bezoekt en wil begrijpen wat hij ziet.

Reacties uit de pers

'... hij bracht een rijk museum samen met tal van meesterwerken uit de westerse kunst, gepenseeld tussen de 14e en de 18e eeuw. Deze heerlijke wandeling leidt ons van Piero della Francesca tot Jacques-Louis David. De Rynck houdt niet alleen halt bij de betekenis van mythologische of historische scnes, maar verklaart soms zelfs de objecten die worden afgebeeld. Dit prachtige boek is buitengewoon leerrijk en ontspannend.'
Weekend Knack

Dankzij de uitgebreide index van het boek kunnen kunstliefhebbers niet alleen uren door het boek bladeren, maar is het ook een overzichtelijk naslagwerk voor de rijke iconentraditie van de Europese meesters.
Friesch Dagblad

Hij staat stil bij de symbolische betekenis van verschillende elementen: de brandende kaars die naar het alomtegenwoordige licht van God verwijst, de sinaasappels die voor onschuld en zuiverheid staan, de hond die aan huwelijkstrouw herinnert. De kunst van het kijken reikt enkele sleutels aan. Het boek helpt je alerter te kijken.
De Standaard der Letteren

Ever wondered why the Virgin Mary's left breast is often uncovered in the 15th century art? These and other secrets of art are revealed in this fantastic book, an investigation into the apparently insignificant details in paintings that had me gripped for hours... A perfect museum companion. But be careful, from the first paintings you'll be hooked; so make sure you have a couple of clear hours before you open it.
Antiques Magazine

Volledige beschrijving

Verkrijgbaar als Tweedehands

Vestiging
Conditie
Voorraad
Prijs
Centraal Magazijn
Goed
?
Boek (en eventueel omslag) in goede staat, mogelijk kleine foutjes of gebruikssporen
1
€ 25,00
Levertijd: 2-3 werkdagen

Verkrijgbaar als Nieuw

Vestiging
Voorraad
Prijs
Niet nieuw beschikbaar.

Beoordeling

3 van 5 sterren

Gebaseerd op 1 beoordeling.

Recensies

Schrijf een recensie:

Velden met een * zijn verplicht