Doorgaan naar inhoud

List & bedrog

Vervalsingen in de Nederlandse archeologie

List & bedrog - Leo Verhart
Paperback

Koop Tweedehands

Laatste exemplaar reeds verkocht.

Houd me op de hoogte!

Ontvang een e-mailbericht zodra dit boek weer tweedehands leverbaar is.

Koop NieuwWeb only

Niet nieuw beschikbaar.

Omschrijving

Archeologen zijn weleens vergeleken met detectives. En terecht, want net als Sherlock Holmes proberen zij met enkele toevallige overblijfselen - potscherfjes, een stukje dijbeen, een paalgat misschien - te achterhalen wat er in het verleden is gebeurd. Elk botje kan belangrijk zijn, elke vuistbijl kan onze voorstelling van het verleden overhoop halen.

Geen wonder dat het juist in de archeologie wemelt van grappenmakers, fantasten en regelrechte bedriegers. Door middel van vervalste voorwerpen of misleidende informatie proberen zij hun ideeën over het verleden een handje te helpen, de Geleerde Wereld te foppen of hun portemonnee te spekken. Archeologische vervalsingen zijn al zo oud als de archeologie zelf en al heel wat hooggeleerde archeologen zijn bij de neus genomen.

In dit boek bespreekt Leo Verhart, in het dagelijks leven conservator prehistorie in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, de opzienbarendste vervalsingsgeschiedenissen uit de Nederlandse archeologie - van de landarbeider uit Maartensdijk die in 1852 pijlpunten en een bronzen bijl vindt tot de affaire-Tjerk Vermaning.




Recensies

Gemiddelde waardering

Nog geen beoordelingen

Plaats een beoordeling

Recensies van onze lezers

Beoordeel dit boek als eerste!

Om een recensie te schrijven moet je zijn.