Doorgaan naar inhoud

Orgelluiken

traditie en iconografie : de Nederlandse beschilderde orgelluiken in Europees perspectief

Orgelluiken - M.M. van Zanten
Hardback
Tweedehands vanaf 45,00

Koop Tweedehands

Centraal Magazijn
Conditie: Goed Boek (en eventueel omslag) in goede staat, mogelijk kleine foutjes of gebruikssporen
1 st.
45,00
Antwerpen Magazijn (België)
Conditie: Goed Boek (en eventueel omslag) in goede staat, mogelijk kleine foutjes of gebruikssporen
1 st.
45,00
Levertijd: 4-6 werkdagen

Koop Nieuw

Niet nieuw beschikbaar.

Boek 2 uit de serie Nederlandse orgelmonografieen

Omschrijving

In verschillende plaatsen in Nederland, komt men ze tegen: orgels met prachtig beschilderde luiken. Deze monumentale schilderingen werden van de 16de tot in de 18de eeuw aangebracht. De bijbelse taferelen en verhalen op de orgelluiken werden in ons land zozeer gewaardeerd, dat zij de enige monumentale schilderwerken waren die men na de beeldenstorm in de kerken toestond. Er werden zelfs nog opdrachten gegeven nieuwe te vervaardigen.

Orgelluiken. Traditie en iconografie geeft een overzicht van de beschilderde luiken aan de Nederlandse orgels. De uitgave gaat nader in op deze rijke Nederlandse traditie: de opdrachtgevers en hun bedoelingen, de schilders en de diepere betekenislagen van de voorstellingen. Daarbij komt tevens de Europese context aan bod. De voorstellingen worden in detail beschreven en verklaard, wat vaak tot verrassende conclusies leidt. Zo verhalen de orgelluiken in de Nieuwe Kerk te Amsterdam over het leven van David, maar de schildering vormt ook een allegorie van de geschiedenis van de stad en de glorieuze daden van het stadsbestuur.

Deze rijk geïllustreerde uitgave combineert beeldende kunst, muziek, bijbelse geschiedenis en de historie van het orgel tot een uiterst informatief geheel. Orgelluiken. Traditie en iconografie is daarmee een standaardwerk dat iedere geïnteresseerde in kerkelijke kunst bijzonder zal aanspreken.